Aplicació de l'Anàlisi de Cicle de Vida per a l'eco-innovació en la producció vitivinícola

Context i justificació de la necessitat

Context i justificació

Segons dades de l’Organització Internacional del Vi (OIV), Espanya i França sumen conjuntament una quarta part de la superfície de vinya cultivada al món. A nivell de producció, França, amb un 18,7% de la producció mundial, ocupa el primer lloc, mentre que Espanya, es situa en la tercera posició amb un 12,9% de la producció. Dins de l’Euroregió Pirineus Mediterrània trobem zones amb una important tradició vitivinícola, essent aquesta una activitat molt rellevant dins del sector agroalimentari d’aquestes zones.
   
D’altra banda, el sector agroalimentari i en concret el sector vitivinícola, són especialment sensibles a les variacions climàtiques i per tant es tracta d’un àmbit empresarial molt exposat als efectes del canvi climàtic i a altres impactes ambientals.

El projecte VINECO pretén donar suport a iniciatives, oferint eines pràctiques per tal que les bodegues puguin emprendre accions en aquesta línia, afegint també el compromís per a l’eficiència en l’ús de recursos, tant pel que fa la gestió sostenible de l’aigua com de l’eficiència energètica.

Cal remarcar que el projecte VINECO aborda no només la problemàtica del canvi climàtic, sinó la sostenibilitat del sector vitivinícola des d’un visió més global, incorporant l’anàlisi d’altres aspectes ambientals d’especial rellevància en les regions participants, com és l’ús eficient del recurs aigua o energia. A més a més, la introducció de l’eco-innovació, permetrà al sector vitivinícola de l’Euroregió Mediterrània Pirineus, ser més competitiu a nivell internacional i al seu torn, dotar als cellers d'eines que els permetin diferenciar-se i posicionar-se en el mercat, a través de l’ús d’ecoetiquetes o altres estratègies de comunicació ambiental.

El projecte VINECO contribuirà a que els cellers de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània sumin esforços per assolir els ambiciosos i alhora necessaris objectius que estableix l’Estratègia 2020 per una Europa eficient en l’ús dels recursos, així com el de gestionar de forma sostenible el recurs de l’aigua.