Context i justificació
Segons dades de l’Organització Internacional del Vi (OIV), Espanya i França sumen conjuntament una quarta part de la superfície de vinya cultivada al món. A nivell de producció, França, amb un 18,7% de la producció mundial, ocupa el primer lloc, mentre que Espanya, es situa en la tercera posició amb un 12,9% de la producció. Dins de l’Euroregió Pirineus Mediterrània trobem zones amb una important tradició vitivinícola, essent aquesta una activitat molt rellevant dins del sector agroalimentari d’aquestes zones.
D’altra banda, el sector agroalimentari i en concret el sector vitivinícola, són especialment sensibles a les variacions climàtiques i per tant es tracta d’un àmbit empresarial molt exposat als efectes del canvi climàtic i a altres impactes ambientals.
El projecte VINECO pretén donar suport a iniciatives, oferint eines pràctiques per tal que les bodegues puguin emprendre accions en aquesta línia, afegint també el compromís per a l’eficiència en l’ús de recursos, tant pel que fa la gestió sostenible de l’aigua com de l’eficiència energètica.
Cal remarcar que el projecte VINECO aborda no només la problemàtica del canvi climàtic, sinó la sostenibilitat del sector vitivinícola des d’un visió més global, incorporant l’anàlisi d’altres aspectes ambientals d’especial rellevància en les regions participants, com és l’ús eficient del recurs aigua o energia. A més a més, la introducció de l’eco-innovació, permetrà al sector vitivinícola de l’Euroregió Mediterrània Pirineus, ser més competitiu a nivell internacional i al seu torn, dotar als cellers d'eines que els permetin diferenciar-se i posicionar-se en el mercat, a través de l’ús d’ecoetiquetes o altres estratègies de comunicació ambiental.