Aplicació de l'Anàlisi de Cicle de Vida per a l'eco-innovació en la producció vitivinícola

Descripció General

Projecte VINECO

El projecte VINECO té per objectiu principal oferir a les empreses i altres actors del sector vitivinícola de l’Euroregió Pirineus Mediterrània eines que els ajudin a fer un ús més eficient dels recursos naturals i a fomentar la competitivitat, la innovació i la projecció internacional de les regions participants a través de l’Eco-innovació en aquest sector.

El projecte VINECO permetrà analitzar sota un punt de vista ambiental la producció de vi a les regions de Catalunya, Illes Balears, Midi Pyrenées i Langedoc-Roussillon mitjançant estudis d’Anàlisi de Cicle de Vida que permetin avaluar l'ús dels recursos d’aigua i energia, així com les emissions de gasos d’efecte hivernacle (petjada de carboni) associats a l’activitat productiva dels cellers. Aquest anàlisi, que es realitzarà de forma pilot en dues bodegues de cadascuna de les regions participants (un total de 8 cellers), permetrà identificar els punts crítics de consum d’aigua, consum d’energia i emissions del procés de cultiu i d’elaboració del vi en aquestes regions. A partir del resultats obtinguts, es podran establir mesures de millora de l’eficiència energètica i de la gestió dels recursos hídrics, així com mesures de reducció focalitzades en les fases i activitats que contribueixen de forma més significativa en l’ús de recursos i en les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Aquestes mesures es presentaran, per un banda, de forma directa per a les bodegues participants en les proves pilot. D’altra banda, es recolliran en forma de recomanacions generals pel sector en una guia de recomanacions i bones pràctiques especifiques per a les diferents fases de producció de vi que permetin reduir l'impacte ambiental de la producció vinícola de les bodegues de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.