Aplicació de l'Anàlisi de Cicle de Vida per a l'eco-innovació en la producció vitivinícola

Cyclus Vitae Solutions

Cyclus Vitae Solutions S.L. (Cyclus) 
www.cyclusvitae.com



Cyclus Vitae Solutions, S.L. és una consultoria ambiental especialitzada en Anàlisi de Cicle de Vida i millora ambiental de productes i processos. Va ser creada l’any 2010 com a empresa spin-off del Grup d'Investigació en Gestió Ambiental (GiGa) de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ratificada pel Patronat d'ESCI el juliol de 2011. El GiGa es va convertir a finals de 2010 en la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, un honor atorgat a aquest grup de recerca de referència nacional i internacional en Anàlisi de Cicle de Vida, Petjada de Carboni, Ecodisseny, ecoetiquetatge i comunicació ambiental.

L'activitat de Cyclus es centra en la realització d'estudis d'Anàlisi de Cicle de Vida, càlcul i gestió de la Petjada de Carboni, Ecodisseny i Etiquetatge ambiental, eines que apliquem de forma adaptada a cada sector per ajudar als nostres clients a conèixer els seus impactes sobre el medi ambient, optimitzar els seus productes i processos i comunicar aquests èxits per millorar la seva presència en el mercat. Com a empresa spin-off, la base del nostre treball consisteix en l'aplicació el coneixement científic que el nostre equip ha adquirit per oferir solucions innovadores que doten les empreses d'eines per afrontar reptes ambientals d'empreses i organitzacions.

Cyclus, tant de de forma directa, com a través de la participació dels membres del seu equip com investigadors en la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, compta amb una llarga experiència en projectes de recerca i consultoria per a la sostenibilitat en el sector agroalimentari. En concret es destaquen els següents projectes orientats en el sector de la producció vinícola:

El Projecte CO2Vino té per finalitat millorar la competitivitat del sector del vi mitjançant l’avaluació i millora de la seva sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. El principal objectiu del projecte és capacitar al sector en la incorporació de la gestió del carboni en l’estratègia empresarial utilitzant la metodologia d’Anàlisi de Cicle de Vida i la Petjada de Carboni segons els estàndards internacionalment reconeguts.



Projecte LIFE + HAproWINE, cofinançat per la Comissió Europea i amb una durada de 4 anys, que té l'objectiu de contribuir al desenvolupament sostenible del sector vitivinícola a Castella i Lleó. Per això, el projecte pretén fomentar, d'una banda, l'ús racional dels recursos naturals investigant en la revaloració dels residus del sector i, per altra, l'oferta i la demanda de productes amb menors impactes ambientals (incloent la petjada de carboni) durant el seu cicle de vida a través del desenvolupament d'un sistema d’ecoetiquetatge. http://www.haprowine.eu/

Projecte LIFE Sinergia per a l'obtenció i aplicació en fase pilot d’un model, basat en tècniques de producció vitivinícoles respectuoses amb el medi ambient, per a l'optimització dels recursos utilitzats i la minimització dels impactes ambientals derivats del cicle de vida del vi: http://www.lifesinergia.org/sinergia.htm.

Per consultar l’experiència de Cyclus en el sector vitivinícola pot consultar el següent enllaç:
http://www.cyclusvitae.com/index.php?option=com_fjrelated&view=fjrelated&layout=blog&Itemid=124&lang=es