Projecte VINECO
El projecte VINECO té per objectiu principal oferir
a les empreses i altres actors del sector vitivinícola de l’Euroregió Pirineus Mediterrània
eines que els ajudin a fer un ús més eficient dels recursos naturals i a
fomentar la competitivitat, la innovació i la projecció internacional de les
regions participants a través de l’Eco-innovació en aquest sector.
El projecte VINECO permetrà analitzar sota un punt
de vista ambiental la producció de vi a les regions de Catalunya, Illes Balears
, Midi Pyrenées i Langedoc-Roussillon mitjançant estudis d’Anàlisi de Cicle de
Vida que permetin avaluar l'ús dels recursos d’aigua i energia, així com
les emissions de gasos d’efecte hivernacle (petjada de carboni) associats a
l’activitat productiva dels cellers.
Aquest anàlisi, que es realitzarà de forma pilot en dues bodegues de cada una de les regions
participants (un total de 8 cellers), permetrà identificar els punts crítics de
consum d’aigua, consum d’energia i emissions del procés de cultiu i d’elaboració
del vi en aquestes regions. A partir del resultats obtinguts, es podran
establir mesures de millora de l’eficiència energètica i de la gestió dels
recursos hídrics, així com mesures de reducció d focalitzades en les fases i
activitats que contribueixen de forma més significativa en l’ús de recursos i
en les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Aquestes mesures es presentaran, per un banda, de
forma directa per a les bodegues participants en les proves pilot. D’altra
banda, es recolliran en forma de recomanacions generals pel sector en una guia de
recomanacions i bones pràctiques especifiques per a les diferents fases de
producció de vi que permetin reduir l'impacte ambiental de la producció
vinícola de les bodegues de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.